Zeelucht traint immuunsysteem

22/05/2024: Zeelucht traint immuunsysteem
Lees hier meer!
Nieuwscategorieën: Welkom

Een onderzoek van verschillende Vlaamse universiteiten en het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) heeft wetenschappelijk bevestigd wat veel mensen al aan de lijve ondervonden: zeelucht is goed voor je immuunsysteem, door het zogenaamd immunologisch effect.

Wat is het immunologisch effect? Dat is hetzelfde als wat plaatsvindt bij kinderen die opgroeien op bijvoorbeeld een boerderij: je komt in contact met kleine hoeveelheden bacteriën, die niet talrijk genoeg zijn om je ziek te maken, maar wel voldoende zijn om je immuunsysteem in gang te zetten. Je immuunsysteem wordt dus alerter en "getraind", waardoor het sterker in actie schiet wanneer je in contact komt met effectieve ziekmakers. Dit heeft een levenslang effect.

Aan de zee adem je microscopische druppeltjes zeelucht in (aerosolen). Deze bevatten bepaalde maritieme bacteriën die je immuunsysteem alerter maken en dus trainen.

De wetenschappers waarschuwen wel om zeelucht nu niet als een "medicijn" te zien. Wel kan het, mits regelmatige blootstelling, als een soort ziekte-preventie bekeken worden.