Optimale houding na inname medicatie

15/09/2022: Optimale houding na inname medicatie
Hoe je ligt of zit maakt een groot verschil
Nieuwscategorieën: Welkom, Tips bij zelfmedicatie

Een recente studie van de John Hopkins Universiteit (V.S) ontdekte een verrassend gegeven: de lichaamshouding die je aanneemt na het innemen van orale medicatie (een pil) heeft geweldig veel effect op de werkingssnelheid van die pil.


Onderzoekers simuleerden de werking en biomechanica van de menselijke maag en bestudeerden via die simulatie hoe snel of traag een pil opgelost werd in specifieke lichaamshoudingen. Zo ontdekten ze dat pillen het snelst opgelost (en dus opgenomen) werden wanneer men op de rechterzijde ligt. Op je rechtse zij gaan liggen is dus het meest optimale wanneer je wil dat je medicatie snel begint te werken. De onderzoekers vonden ook dat op je linkerzijde gaan liggen zorgt voor de traagste verwerking van de pil. Om te illustreren dat het om een wezenlijk verschil gaat: wanneer men op de rechterzijde lag, loste een pil in 10 minuten op, terwijl dat vanop de linkerzijde wel 100 minuten duurde. Dat zijn 90 lange minuten verschil wanneer je wacht tot bijv. een koorts- en pijnverzachtend middel begint te werken! De onderzoekers stellen dat dit grote verschil te wijten is aan onder meer de werking van de zwaartekracht in de biologische asymmetrie van onze maag. Op de rug liggen of rechtop staan/zitten was iets minder ideaal dan op je rechterzijde liggen, de pil loste daar op na iets meer dan 20 minuten.


Dit is dus handige info om mee te nemen voor je eigen medicatiegebruik, maar zeker ook tijdens eventuele zorg voor anderen. De onderzoekers wijzen er immers op dat dit grote verschil tussen liggen op de linker- of rechterzijde een wezenlijke impact heeft op zorgbehoevende mensen die vaak of continu in bed liggen. Of ze nu op hun linker- of rechterzijde liggen kan een grote impact hebben op de werking van hun medicatie, en bijgevolg hun welzijn.


Indien je met vragen of zorgen zit omtrent je medicatiegebruik, aarzel dan niet om onze apotheek te contacteren. We staan graag voor je klaar met deskundig en persoonlijk advies!


Bron: VRTnws