Zwanger "door" Ozempic?

29/05/2024: Zwanger "door" Ozempic?
FAGG verduidelijkt en waarschuwt
Nieuwscategorieën: Welkom

Verschillende vrouwen op vooral Amerikaanse sociale media berichtten de afgelopen maanden over hun onverwachte "Ozempic-baby". Ook in België werd er door sommige kranten over geschreven. Ozempic zou voor onverwachte zwangerschappen zorgen, zelfs wanneer de vrouwen in kwestie de anticonceptiepil gebruikten. Wat is hier van aan? Het FAGG (Federaal Agentschap van Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) maakte ondertussen een officiële verklaring.

Allereerst een geruststelling, of toch relativering: het is niet zo dat Ozempic rechtstreeks voor zwangerschappen zorgt. Wél is het zo dat de effecten van Ozempic voor een verhoogde vruchtbaarheid kunnen zorgen: 

  • Obesitas en zwaar overgewicht verminderen de vruchtbaarheid. De menstruatiecyclus is dan zeer onregelmatig en soms vindt er zelfs helemaal geen eisprong plaats. Drastisch gewichtsverlies door het gebruik van Ozempic kan ervoor zorgen dat de vruchtbaarheid toeneemt.
  • Ozempic kan in sommige gevallen braken en diarree veroorzaken. Beide zaken kunnen de opname en werking van de anticonceptiepil verstoren, zeker in de eerste pilweek. In dat geval wordt de eisprong niet vermeden en kan men toch zwanger geraken.

Door de bovenstaande redenen wordt het gebruik van Ozempic in verband gebracht met een verhoogde kans/risico op zwangerschap. Het is wel cruciaal dat eens je zwanger zou zijn, je onmiddellijk stopt met Ozempic. Het geneesmiddel zou de groei van de vrucht verstoren en een verhoogde kans op miskramen veroorzaken. Artsen en onderzoekers onderstrepen ook dat ze Ozempic nooit als oplossing zouden aanraden aan koppels die met vruchtbaarheidsproblematieken kampen.