Warme Truiendag

9 februari is het Warme Truiendag, ook wel Dikketruiendag genoemd. Dit jaar wordt de campagne gevoerd onder de naam "#iktrekhetmijaan". De campagne vraagt aandacht voor energieverspilling en moedigt aan om de verwarming lager of zelfs helemaal uit te zetten. "Ik trek het mij aan", in de zin van dat we ons allemaal (zouden moeten) bekommeren om de klimaatverandering én "ik trek het mij aan", in de zin dat we warme truien aantrekken om het toch aangenaam warm te hebben. Deze campagne wordt vooral publiek gevoerd bij grotere instellingen, zoals scholen of bedrijven. Samen met het lager zetten van de verwarming, worden ook andere klimaatinitiatieven aangemoedigd.

Misschien hou je bij je thuis al een langer poosje "warme truiendag", door de hoge energieprijzen. Hoe kan je er voor zorgen dat je niet heel de dag koud zit te lijden, zonder verwarming? Het antwoord zit uiteraard in de naam van Warme Truiendag, maar er zijn nog een paar andere dingen die je kan doen:

  • Een goede warme trui is het begin van alles. Ga voor een goed isolerende stof, zoals wol of fleece.
  • Soms is gewoon een dikke trui aandoen niet genoeg. Je kleden in laagjes is een heel goede manier om extra warmte op te slaan! Er kunnen verschillende dunne lagen lucht blijven zitten tussen je kledinglagen, die allemaal opwarmen. Kleed je dus aan met een topje of onderhemdje, daarboven een T-shirt of hemd, daarboven een blouse en daarboven een dikke trui of cardigan. Zo heb je verschillende lagen die je allemaal warm houden.
  • Spannende kledij houdt je vaak niet warm. Vermijd daarom strakke jeansbroeken en ga voor een lossere, stoffen broek. Eventueel kan je nog nylons of een kousenbroek onder je broek aandoen, indien je het echt koud hebt.
  • Zorg voor warme voeten en handen. Dikke sokken en goed geïsoleerde, waterdichte schoenen brengen je al een eind ver.  
  • Zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Goed gehydrateerd blijven is belangrijk voor een soepele bloedsomloop en bevordert de warmte. Warme dranken geven je tijdelijk een warm gevoel, maar zetten éígenlijk een interne afkoelingsreactie in gang.