Jetlag

Een "jetlag" ervaren is één van de keerzijdes van een mooie, verre vakantie. Een lange vliegreis naar het Oosten of Westen die meerdere tijdzones doorkruist is een verwarrende situatie voor je interne biologische klok. Jij zelf weet bewust wel hoe laat of vroeg het is in jouw aankomstland, maar je voor lichaam en gestel is het gewoon nog "Belgisch uur" (dit geldt andersom ook wanneer je terugkomt, natuurlijk). Je kan bepaalde dingen ondernemen die een jetlag mogelijks kunnen vermijden of verhelpen. Dit is geen exacte wetenschap, maar wel een paar handige adviezen die je kan uitproberen!

  • Wanneer je verre reis niet onverwachts is, kan je enkele dagen voor je vertrek beginnen met je interne klok al langzaam aan te passen aan het dagritme van je bestemming. Als je bijv. reist naar een bestemming waar het vroeger is dan hier (oostwaarts) kan je beginnen je maaltijden en slaap-uur stapsgewijs vroeger te plaatsen.
  • Tijdens de vlucht kan je er voor zorgen dat je rustig en gehydrateerd blijft.  Dehydratatie is niet goed voor je lichaam en bevordert jetlagsymptomen. Sommige mensen nemen slaap- of kalmeringsmiddelen tijdens een lange vlucht, maar zulke (zelf)medicatie is niet aan te raden omdat dit nog meer met je interne klok en systeem rammelt dan sowieso het geval zal zijn. Doe dit niet, tenzij specifiek voor jou aangeraden door een arts. Ontspannen blijven, af en toe bewegen tijdens de vlucht wanneer mogelijk en voldoende drinken zijn zaken die je gestel ten goede zullen komen. De lucht in een vliegtuig is sowieso erg droog. Drink dus voldoende water, maar vermijd alcohol en cafeïne: dat zijn uitdrogende stoffen die je dehydratatie erger zullen maken.
  • Eens ter plaatse is het belangrijk dat je zo snel mogelijk het plaatselijke dagritme volgt. Eet je vaste maaltijden wanneer het dáár etenstijd is, idem voor slaap. Gebruik dag- en zonlicht om je interne klok te helpen: zonlicht triggert je lichaam om wakker te worden. Als je reist naar een locatie waar het vroeger is (oostwaarts) en je dus eigenlijk een nacht "gemist" hebt, is het nuttig om je zo snel en vroeg mogelijk aan zonlicht bloot te stellen (vergeet je wel niet in te smeren!). 


De wetenschap is het nog niet volledig eens over de zin en onzin van melatonine-supplementen. Wonder-slaapmiddelen zijn het niet, maar bij een jetlag zouden ze potentieel kunnen helpen. Het nemen van deze supplementen bespreek je best met je arts en/of apotheker: zij kunnen je vertellen óf het nut heeft voor jouw geval en hóé je dit product moet gebruiken. Foutief of te langdurig gebruik is immers niet zonder nevenwerkingen.

Een ander neveneffect van verre vliegtuigreizen dat je misschien nog niet kende, is dat de menstruatiecyclus ook beïnvloed kan worden. De eisprong kan vroeger, later of helemaal niet gebeuren en de bloeding kan ook helemaal uitblijven. Dat is belangrijke info om te weten en rekening mee te houden.

Spring gerust binnen bij de apotheek indien je advies op maat nodig hebt in verband met een verre reis!