Stralende huid

Het barre en koude weer van de wintermaanden kan serieus wat leed veroorzaken voor onze huid. Schrale wind kan snijden en voor je het weet zit je met rode, droge en ruwe plekken op je gezicht. Gelukkig kan je hier een aantal zaken voor ondernemen! Zo is je huid beschermd tegen de agressieve koude en wind, en heb jij weer een soepele en gezonde huid die straalt. Dit zijn onze best tips: 

  • Volg de drie basisstappen van een goede huidverzorging: reinigen, voeden, beschermen.
  •  's Avonds reinigen met een zacht reinigingsproduct en lauw water.
  •     ! Na het reinigen hoef je je gezicht niet af te drogen met een handdoek. Veeg de resterende waterdruppels weg met je handen en breng je crème aan op een nog vochtige huid. Hierdoor hydrateer en voed je je huid meer en droog je ze minder uit.
  •  Je huid 's ochtends en 's avonds verzorgen met een goede crème of zalf, die geschikt is voor je huidtype. In de winter mag die doorgaans een vettere, rijke crème zijn. Vermijd parfum: dit droogt uit.
  • Draag elke dag, ongeacht het weer, een product met UV-bescherming. Er bestaan aparte zonnecrèmes met elegante formuleringen die niet te dik of plakkerig aanvoelen. Je kan ook kiezen voor een dagcrème met SPF (sun protection factor), maar ga dan wel voor een SPF van minimum 30. Anders heb je niet genoeg bescherming. Een aparte zonnecrème is feitelijk beter, omdat je met een dagcrème + SPF zelden voldoende opsmeert om de effectieve beschermingsfactor te bekomen. Een dagcrème met SPF is wel veel beter dan niets! Denk eraan genoeg te smeren.
  • Bovenstaande 3 gouden regels zullen je huid werkelijk beter en soepeler doen voelen. Je zal merken dat de roodheid en droogheid ook geleidelijk aan vermindert. De sleutel is consistent zijn: stop niet je huid te verzorgen eens ze beter en gezonder voelt, maar blijf het basisonderhoud doen.
  • Een aantal ingrediënten waar je naar kan zoeken in formuleringen zijn glycerin, ceramiden en centella asiatica (madecassoside, cica extract), panthenol, vitamine B5 en shea. Dit zijn kalmerende en voedende bestandsdelen die je huid goed kan gebruiken tijdens de winter. Ook kan je investeren in een product met antioxidanten: zij beschermen je huid tegen meer schade. Dit is een goed "preventieproduct": het voorkomt en herstelt schade door de zon en andere agressieve factoren.
  • Bovenstaande tips zijn voor je huid te herstellen en te onderhouden. Hierdoor is je huid goed gehydrateerd en gevoed, waardoor ze al een stuk soepeler zal zijn. Houd het zeker een week of 2 bij deze basisstappen, zie en voel wat het met de staat van je huid doet. Als je dan vindt dat je huid toch nog wat aan de doffe, grauwe kant is, kan je een paar gespecialiseerde producten opzoeken die specifiek voor een stralendere teint zorgen:
  •  Producten met vitamine C (ascorbine zuur en afgeleiden) zijn toppers voor een doffe huid te helpen weer te stralen. Wel is het een tricky en onstabiel ingrediënt, dus niet alle producten zijn even kwalitatief. Kom gerust langs bij de apotheker voor advies en kwalitatief hoogstaande productformuleringen!
  • Chemische peelings (exfolianten) kunnen ook zeer helpen om ruwere, grove huid terug zacht en stralend te maken. Ze verwijderen opgehoopte dode en droge huidcellen, waardoor je huid gladder wordt en een helderdere uitstraling krijgt. Er bestaan verschillende soorten peelings, maar zoek naar producten die AHA's (alpha hydroxy acids) bevatten. Veel voorkomende AHA's zijn melkzuur (lactid acid) en glycool zuur (glycolic acid). Dit zijn wel geen producten om dagelijks te gebruiken! Eén keer in de week is meer dan voldoende, anders doe je meer uitdrogend of agressief kwaad dan goed.
  • Leer luisteren naar je huid. Als je huid 's avonds trekt en droog aanvoelt na het reinigen, is je reiniger waarschijnlijk te agressief of gebruik je te heet water. Als je huid doorheen de dag, ondanks je dagcrème, toch droog aanvoelt, heb je waarschijnlijk een vettere crème nodig. Experimenteer! De juiste producten voor jou zullen onmiddellijk goed voelen. Resultaten laten zich meestal na 2 weken zien, maar een goed en aangenaam gevoel hoor je direct te ervaren.
  • Naast specifieke huidverzorgingsmaatregelen, heeft je levensstijl ook veel invloed op de staat van je huid. Drink voldoende water en mijd uitdrogende middelen zoals alcohol en tabak. Eet veel gezonde, onverzadigde vetten en voeding rijk aan proteïnen: deze voedingsstoffen doen je huid (en haar!) goed. Beweeg voldoende voor een gezonde bloeddoorstroming, en maak (met beschermde huid!) regelmatig een frisse wandeling in de koude. Dan heb je frisse lucht die niet uitgedroogd of opgewarmd is, en de koude kan de bloedsomloop van je huid ook even een "kick" geven. Smeer je wel in!